Komentara: 0
Pregleda: 644

Film „78 dana“ Emilije Gašić dobitnik „Zlatnog tornja“

27.07.2024. u 09:54h
Izvor: Subotica.com
„Zlatni toranj“ za najbolji film 31. Festivala evropskog filma na Paliću pripao je domaćem filmu „78 dana" Emilije Gašić.
Film „78 dana“ Emilije Gašić dobitnik „Zlatnog tornja“

Međunarodni žiri glavnog takmičarskog programa u kome su bili reditelj Bojan Vuletić, producentkinja Betina Brokemper i glumica Lijana Ruokite-Jonson naveo da je ovo film „koji vas vraća u ono leto detinjstva koje je bilo i lepo i bolno".

- U ovoj priči globalna politika ima veliki uticaj na život tri sestre koje moraju da se izbore sa odsustvom oca i svetskom politikom koja se obrušava na njih. Neverovatno režiran, odglumljen, snimljen i montiran, ovaj film će vas dirnuti svojim humorom, terajući vas da se smejete i plačete u isto vreme – navodi se u obrazloženju žirija.

Nagradu „Palićki toranj“ za najbolju režiju žiri je dodelio Runaru Runarsonu za ostvarenje „Kad svane dan". Nagrada pripada „filmu koji nas je impresionirao ne samo vrhunskom glumom i sugestivnom upotrebom slike i zvuka, već i prikazom unutrašnjeg tugovanja u složenoj situaciji u vezi".

- Ovo je veoma intiman film koji na nežan i dirljiv način prikazuje gubitak ljubavi. Sa velikom preciznošću i minimalističkim stilom, režija vas ostavlja bez daha – smatra žiri.

Film „78 dana“ Emilije Gašić dobitnik „Zlatnog tornja“Žiri je dodelio specijalno priznanje filmu „Čovek magnet" Gusta van den Bergea, „za poetsko putovanje u ovoj egzistencijalnoj bajci, u kojoj nas briljantni glavni glumac Deni Ronaldo vodi na putovanje kroz vreme i prostore. Podseća nas da smo svi jedinstveni i da ne moramo da pribegavamo konformizmu u svetlu današnjeg cirkusa".

U kategoriji „Paralele i sudari“ za najbolji film proglašen je „Panoptikon" u režiji Džordža Siharulidzea.

- Moćan debitantski film o odrastanju koji istražuje samootkrivanje brzim tempom. Film o seksualnosti i društveno-političkim i verskim pitanjima koja glavnog junaka vode u svet odraslih - stoji u obrazloženju žirija.

Specijalno priznanje programa „Paralele i sudari“ dodeljeno je filmu „Bosanski lonac" koji je režirao Pavo Marinković, za „bezvremensku i dobro napisanu ljudsku priču o imigraciji i aktuelnoj političkoj situaciji u Evropi 2024. godine u potrazi za identitetom".

Žiri FIPRESCI 31. Festivala evropskog filma Palić nagradu FIPRESCI za najbolji film Glavnog takmičarskog programa dodelio je ostvarenju „Devojka sa iglom" reditelja Magnusa fon Horna. Žiri je ocenio da reditelj „veoma estetski, u crno-beloj tehnici, prikazuje mrak društva u kojem ženama nije bilo dozvoljeno da odlučuju o svom telu", kao i da  „film i danas izaziva razotkrivajuća pitanja o našoj ljudskosti".

„Gorki list“ nagrada publike ovogodišnjeg 31. Festivala evropskog filma Palić dodeljena je filmu „78 dana" Emilije Gašić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 časova i 58 minuta
Komentara: 0
Pregleda: 644
Povezane teme

festival evropskog filma palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.